Jump to content


National Meet, only days to go → BRISKODA National Meet Info.  |  Blyton Park Driving Centre - Track time.  |  Competitions
Photo
- - - - -

Columbus SatNav - Day/Night Auto Display?


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Hyeung

Hyeung

    Finding my Feet

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Location:Glasgow
  • Car:Nissan 350Z; Skoda Yeti CR140 Elegance 4x4 DSG

Posted 30 November 2012 - 09:08

Hi,

Within the display settings, I have the day/night configured as auto. So one expects the display maps to automatically switch between day and night modes. However, it seems to stay as night mode all the time?

I understand this switch between day night modes is based on whenever the lights are switched on or off?
In my case, either when lights are off or on, the display stays on night mode?
Any ideas?

Btw it's a yeti elegance w a factory columbus I install...

Cheers,
Hung


#2 lowedb

lowedb

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 posts
  • Location:Stafford
  • Car:13MY Superb 170CR 4x4, 08MY Roomster Scout 1.9tdi, Rover 75 saloon and tourer

Posted 30 November 2012 - 09:15

Do you have a light sensor / rain sensor in the screen? On my Superb that does, the maps change using this, independent of lights being on or off. I leave lights on auto mostly, but the lights can switch on and the screen still be in day mode. Only when darker does the screen switch.

#3 Hyeung

Hyeung

    Finding my Feet

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Location:Glasgow
  • Car:Nissan 350Z; Skoda Yeti CR140 Elegance 4x4 DSG

Posted 30 November 2012 - 09:26

Yes my car does have a light/rain sensor.....but I very rarely use the auto light setting.....just turn low/main beam lights manually.....
Had previously been advised on the yeti forum that its doesn't matter?

I did try the auto lights this morning, but still night mode. However the main beam lights were on....so might have to try it again later in the day when there's more light?

So are we saying it only works when using auto lights?

#4 bill2

bill2

    bill2

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 871 posts
  • Location:rainham kent
  • Car:2010 170 cr dsg elegance estate now SOLD

Posted 30 November 2012 - 09:47

the light sensor is on the Columbus top right .this makes sense not all cars have auto lights
bill

#5 Hyeung

Hyeung

    Finding my Feet

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Location:Glasgow
  • Car:Nissan 350Z; Skoda Yeti CR140 Elegance 4x4 DSG

Posted 30 November 2012 - 09:55

More confused now, we are now saying the day night mode is now controlled via a sensor on the actual sat nav unit (top right)?

So nothing to do with the windscreen sensor....

#6 bill2

bill2

    bill2

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 871 posts
  • Location:rainham kent
  • Car:2010 170 cr dsg elegance estate now SOLD

Posted 30 November 2012 - 11:15

thats what the manual says.
bill

#7 Gtewary

Gtewary

    Finding my Feet

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
  • Car:Octavia VRS DSG petrol hatch

Posted 30 November 2012 - 23:33

More confused now, we are now saying the day night mode is now controlled via a sensor on the actual sat nav unit (top right)?

So nothing to do with the windscreen sensor....

There is a sensor top right corner of the Columbus. However, it does not control the mode I.e day or night but the brightness of the screen regardless of the mode you are in much like an iPhone screen set in auto. Easy enough to test- just cover the little jewel like button and the screen will go dark, let go and it will brighten. However it wont change the mode. Can't find a way to switch day and night mode automatically.

#8 Sinclair

Sinclair

    Briskodian

  • FREEDOM
  • PipPipPip
  • 162 posts
  • Location:Lancashire
  • Car:Superb Elegance Combi F/L 2.0CR 170 TDi 4x4 DSG

Posted 05 December 2012 - 18:10

Recheck the unit is set to auto If you change it on the front it switches the auto off

#9 zei20t

zei20t

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Posted 06 December 2012 - 02:57

I think the screen is switched from day/night by the dimmer of the BCM (or whatever its called in a skoda) there is a checkbox in VCDS for this function.

#10 Gizmo68

Gizmo68

    We're here for a good time, not a long time

  • Moderators
  • 8,954 posts
  • Location:Hawkinge, Kent
  • Car:Superb Edition 100 & FL Yeti L&K 2.0 TDi 170CR

Posted 07 December 2012 - 20:25

Have you recently updated the firmware on the Columbus? mine did exactly the same when 3984 was installed.




0 User(s) reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users